Yel Değirmenleri Tarihe Karışıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Turan Takaoğlu, Çanakkale’nin kültürel mirasının en ilgi çekici yapıları olarak kabul edilebilecek tarihi yel değirmenlerinin yavaş yavaş yok olduğunu belirtti.

Yaklaşık 500 yıldır yöre ekonomisinde önemli bir yere sahip olan yel değirmenlerinin, 1970’li yıllarda kullanım dışı kalmalarının ardından hızla yok olmaya başladığına işaret eden Takaoğlu, ”Son 30-40 yıl içinde yel değirmenleri hızlı endüstrileşmeyle bölgenin mimari çehresinden ya tamamen silinmiş ya da yavaşça ortadan kaybolup adeta taş yığınlarına dönüşmeye başlamıştır” dedi.

Takaoğlu, Türkiye’de endüstriyel ve kültürel mirasa karşı son yıllarda artan ilginin genellikle turizm çerçevesinde olduğunu ve yok olmaya başlayan yel değirmenleri kalıntılarının onarılıp, turizme kazandırılması düşüncesinden öteye geçilemediğini savundu.

Yel değirmenlerinin sadece insanlığın geçmişine ışık tutan maddesel kültür varlıkları olmadığına işaret eden Takaoğlu, ”Bunlar, aynı zamanda üzerinde yaşadığımız topraklarda, geçmiş dönemlerde yaşayan bireyleri ve onların toplumsal çevrelerini daha iyi anlamak için önemli bilgi potansiyeli sunan somut belgelerdir” diye konuştu.

Takaoğlu, ”Çanakkale Yel Değirmenleri” adlı kapsamlı bir kitabının yayımlanma aşamasında olduğunu bildirdi.

Yel değirmenlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için korunmasının önemine değinen Takaoğlu, bu mirasların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

25.Mayıs.2009, Star

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yazar: vinifera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir