Antalya’nın Kumluca ilçesinde, kazı çalışmalarına üç yıl önce başlanan Rhodiapolis Antik Kenti’nde MS 3. yüzyılda kullanılan bazı mutfak gereçleri bulundu. Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, dördüncü yılındaki Rhodiapolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, kazı heyeti başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut’tan bilgi aldı.
Yaklaşık 20 gündür devam eden kazı çalışmalarında antik kentle ilgili bazı önemli bulgulara ulaştıklarını aktaran Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut, kazı çalışmalarının hızlı şekilde ve planlandığı gibi sürdürüldüğünü ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Kızgut, ”Bu yılki kazı çalışmalarını, Rhodiapolis Antik Kenti ve Opromoas’tan sonra antik kentin önemli bir ismi olan dönemin tıp doktoru Herakleitos’un kurduğu kompleks ile çevresinde bulunan, yuvarlak tapınak ile kütüphanede yürütüyoruz. Kazı çalışmalarına, daha önce kazı yapılan bazı bölgelerde restorasyon çalışmaları yaparak da devam edeceğiz” dedi.
Araştırma görevlisi Banu Tıbıkoğlu da amfi tiyatro yanında yürütülen kazı çalışmalarında MS 3. yüzyılda kullanılan bazı mutfak gereçleri kalıntılarının gün yüzüne çıkarıldığını bildirdi. Amfi tiyatronun, Geç Roma Dönemi’ne kadar kullanıldığını aktaran Tıbıkoğlu, bu dönemde tek tanrılı dinle birlikte tiyatro faaliyetlerinin sona erdiğini ve yasaklandığını ifade etti. Tıbıkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: ”Geç Roma Dönemi’nde tiyatronun var olan duvarı kullanılarak ek mekanlar yapılmış. Bu mekanların değişik işlevleri var. Burada yürüttüğümüz çalışmalarda metal kaplar çıkmaya başladı. Daha sonra kadehler, bakraçlar, tabaklar, kandiller, iç içe güveçler, amforalar bulduk. Biz de bu buluntulardan yola çıkarak buranın bir mutfak olduğunu tahmin ediyoruz. Burada ayrıca oyuncak figürler, pişmiş toprak köpekler ve bu dönemi tarihlememize en büyük yardımcı olacak bir sikke ve bir tiyatro bileti bulduk.”
Buluntuların bugüne kadar kalmış olmalarının, geçmişte yaşanan bir yangın ve üzerine mutfağın çatısının çökmüş olmasının sağladığını ifade eden Banu Tıbıkoğlu, yeni buluntuların hem Rhodiapolis’in tarihine hem de yaşam şekline ışık tutacak buluntular olduğunu sözlerine ekledi.
14.Temmuz.2009, Cumhuriyet