Klaros Antik Kenti Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nuran Şahin, İzmir’in Menderes ilçesi yakınlarındaki Klaros’ta 2001 yılından beri EÜ tarafından üstlenilen kazı çalışmalarında önemli arkeolojik buluntulara rastladıklarını bildirdi.
Prof. Dr. Şahin, EÜ 50. Yıl Köşkü Sanat Galerisi’nde ‘Kazılarımızı tanıyalım’ konferansında yaptığı açıklamada, Milattan Önceki dönemde bir sahil kasabası ve ‘tanrıya danışma yeri’ olarak ünlenen kehanet merkezi Klaros’ta, sürdürülen kazı çalışmalarında, insan ve hayvanların kurban edilme figürlerini tespit ettiklerini belirtti.
Kazı alanındaki sunaklarda tanrıya sunulan altın işlemeli cımbız, altın rende ve altın uçlu oklara rastladıklarını ifade eden Prof. Dr. Nuran Şahin, şunları kaydetti: ‘Bölgede ortaya çıkardığımız kuş figürlü kâse kalıntıların hangi atölyelere ait olduğunun araştırılması üzerine çalışıyoruz. Klaros tapınağı 6. yüzyılda beyaz mermerden yapılan ilk tapınak özelliğini taşıyor. Bu yıl yapılan çalışmalarında ortaya çıkarılan 13 metrelik Temenos Duvarı’nın da 6. yüzyıl yapısı olduğunu belirledik. Önümüzdeki kazı döneminde bu duvarın yönlerini mimarlarla birlikte araştıracağız. Böylesine uzun bir duvarın ikinci bir tapınak olduğunu düşünmekteyiz.
17.Aralık.2010, Haberler.com
1 thought on “Prof.Dr. Şahin, Klaros Antik Kenti Kazı Çalışmalarını Anlattı”
Selim Mecnun
(28 Temmuz 2011 - 00:05)Bu Klaros gerçekten kazılıyor mu?. Bula bula kuşlu çanak mı bulmuşlar? Çook önemlii. İnsan kurban ederken resmini mi çekmişler? Bu yazılanlar bence palavra