İlk olarak İ.Ö. 6. yy sonunda ortaya çıkar ve İ.Ö. 4 yy içinde bantlı örneklerin üretimi devam eder. Bu kabın antik dönemdeki ismi bilinmemektedir. Bir Amphora gibi sıvı depolamak/ saklamak için kullanılmaktadır. Kırmızı ve siyah figürlü örnekleri görülür.
Kapaksız Pelike
Bu form kırmızı figür sanatının ortaya çıkışından sonra görülür. Büyük olasılıkla kırmızı figür dönemine aittir. Bu dönemde popülaritesi artan form İ.Ö. 4. yy içinde de çok fazla üretilir. Çok olmamakla birlikte siyah figürlü pelikeler de görülür. Hemen hemen standart olan figürlü pelikeler torus ağızlı, torus kenarlı geniş ayaklı ve bant kulpludur. Atina agorasında bulunan örnekler ortalama 23 cm uzunluğundadır, bunların en küçüğü 21 cm’dir. Bu formun işlevini İ.Ö. geç 4. yüzyılda batı yamacı amphoraları alır. Bu formun kapaklı örnekleri i.Ö. 6-5 yüzyılda görülür.
Bantlı ve düz Pelikler
Bu örnekler erken örneklerden daha küçük ve daha kaba yapılmaktadır. Bu yaygın olmayan form İ.Ö. 4. yüzyılda kısa bir süre mezar sunusu olarak kullanılmıştır.
Kaynakça:
Brian A. SParkes, Lucy Talcott, The Athenian Agora, Vol. XII, Black and Plain Pottery of the 6th,5th, and 4th Centuries B.C., New Jersey 1970.
John Boardman, Siyah figürlü Atina Vazoları, İstanbul 2003.
Secda Saltuk, Arkeoloji Sözlüğü, İstanbul 1997.
Hazırlayan: Rabia Aktaş
