Osman Hamdi Bey’in Tabloları 2011’de İstanbul’a Geliyor

Osman Hamdi Bey’in Amerika’da bulunan kayıp iki tablosu, ölümünün 100. yılı nedeniyle Pennsylvania Üniversitesi Müzesi’nde açılacak “Osmanlı Topraklarında Arkeologlar ve Seyyahlar” başlıklı sergide yer alacak. Resimler, 2011 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde açılacak “Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar” konulu arkeoloji eksenli sergiyle de ülkemiz sanatseverleriyle buluşacak.

Ünlü ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey’in kayıp iki resminin Pennsylvania Üniversitesi Müzesi’nde bulunşunun ve resimlerin gerçek hikâlerinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol, 2011 yılında Pera Müzesi’nde açacakları 19. yüzyıl sonunda, Amerikalılar tarafından Osmanlı topraklarında yapılan kazılara odaklanan, “Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar” konulu sergide bu iki eserin yer alacağını bildirdi.

Pera Müzesi’ndeki serginin küratörlüğünü ve bilimsel danışmanlığını yapacak Prof. Dr. Robert Ousterhout da eserlerin Amerika’ya gidişinin ayrıntılarını yazdığı bir yazı ile açıkladı.

Hediye edilmedi satın alındı

Osman Hamdi Bey tarafından yapılan söz konusu iki resim, 100 yılı aşkın bir süre önce, Müze-i Hümayun ve Pennsylvania Üniversitesi arasındaki ilişkiler çerçevesinde Pennsylvania Üniversitesi tarafından alındı.

“Cami Kapısında’’ resmi 1891 tarihli ve tipik bir Osman Hamdi resmi. Resim, üniversitenin “Babil Araştırma Fonu” tarafından 6000 Fransız Frangı’na satın alınmadan önce Berlin, Paris, Chicago ve Philadelphia’daki çeşitli sergilerde sergilenmişti. Geri plânda Bursa Muradiye Camisi’nin yer aldığı resimde, sanatçı geleneksel giysiler içinde kendi portresini yapmış. Resmin satın alındığı dönemde üniversite, Osman Hamdi Bey’e fahri doktorluk ünvanı vermişti.

“Nippur Tapınak Sarayı Kazısı” resmi ise, o dönemde açılması plânlanan Nippur Galerisi için 1903 yılında üniversite tarafından Osman Hamdi Bey’e ısmarlanmış bir eserdir. J.H. Haynes tarafından 1893’te çekilen bir fotoğrafa dayanılarak yapıldı. Ancak Nippur kazılarıyla ilgili tartışmalar ve ihtilaf nedeniyle söz konusu galeri açılamamış ve üniversite resmi sergilemekten kaçınmıştı. Resim daha sonra Philadelphia sosyetesinden bayan Sallie Crozer Robinson Hilprecht tarafından, kocası arkeolog Hermann Vollrath Hilprecht’e armağan olarak alınmış ve Almanya’ya, evlerine götürülmüştür. “Nippur Tapınak Sarayı Kazısı” resmi en sonunda, bayan Hilprecht’in torunu Elise Robinson Paumgarten tarafından 1948’de Pennsylvania Üniversitesi Müzesi’ne bağışlandı.

Pera Müzesi getiriyor

“Cami Kapısında” adlı tablonun şu anda temizlik ve konservasyon süreci devam ediyor.

Her iki resim, Eylül 2010’da Osman Hamdi Bey’in ölümünün 100. yılı nedeniyle Pennsylvania Üniversitesi Müzesi’ne açılacak “Osmanlı Topraklarında Arkeologlar ve Seyyahlar” başlıklı sergide yer alacak.

Resimler, 2011 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde açılacak, Osman Hamdi Bey’in Arkeoloji Müzesi’nin direktörü olduğu 19. yüzyıl sonunda, Amerikalılar tarafından Osmanlı topraklarında yapılan kazılara odaklanan, “Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar” konulu arkeoloji eksenli sergide ülkemiz sanatseverleriyle buluşacak.

Resimlerin serüveni AntikDekor dergisinin Nisan sayısında yer alıyor.

En pahalı Türk ressamı

Ölümünün 100’üncü yılında çeşitli etkinliklerle anılan ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey Türkiye’nin en pahalı ressamı. Son bulunan iki tablosunun her birine 10-15 milyon lira arasında değer biçiliyor.

 

25.Mart.2010, Hürriyet

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yazar: vinifera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir