Sivas’taki tarihi Şifahiye Medresesi’nin restorasyon çalışmaları sırasında, üzerinde el izi bulunan 800 yıllık bir tuğlaya rastlandı.
1217 yılında Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan Anadolu Selçuklu hastanelerinin en eskisi ve en büyük boyutlusu olduğu belirtilen Şifahiye Medresesi’nde başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Çalışmalar sırasında, tarihi binanın yapımı sırasında oluşturulduğu belirtilen tuğla parçası üzerinde bir el izine rastlandı.
Restorasyon çalışmalarını yürüten inşaat firmasının mimarı şantiye şefi Tuğba Ağbaba, el izini Şifahiye Medresesi’nin kuzey cephesinde tuğla tonozlar üzerinde sondaj yaparken bulduklarını kaydetti.
Muhtemelen tuğlanın yapımı esnasında el izinin basıldığını ifade eden Ağbaba, “Harç da üzerine geldiğinde aynı kalıpta çıkmış. O nedenle hem duygusal, hem de mistik bir tarafı olabilir diye insanlarla paylaşmak istedik” diye konuştu.
El izinin bulunduğu tuğlayı ve harcı müzeye teslim edeceklerini belirten Ağbaba, “çünkü yaklaşık 800 yıllık bir el izinden bahsediyoruz” dedi.
Restorasyon çalışmaları
Şifahiye Medresesi ve bu medresenin ön kısmındaki Çifte Minareli Medrese’de yürüttükleri restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Ağbaba, “Şifahiye Medresesi’nde kumlama yöntemiyle temizlik yapıyoruz. Ayrıca döşeme taşlarının yapımına başladık. Bunlar Sivas’ın orijinal taşıyla yapılıyor” diye konuştu.
Ayrıca çelik çatı imalatı da yaptıklarını bildiren Ağbaba, “Onun asma tavanı, çelik çatısı ve üzerinin kurşun kaplaması yapılıyor. Ayrıca elektrik tesisatı işlerimiz ve taş çürütmelerimiz yapılıyor” dedi.
Çifte Minareli Medrese’de daha çok temel ve duvar yükseltme işlemlerinin yapıldığını anlatan Ağbaba, “Onu da yüzde 90 aşamasında bitirdik. Ayrıca cephede bulunan minareler üzerinde, çinilerde ve tuğlalarda temizlik işlemleri yapıldı” diye konuştu.
22.Aralık.2009, CNNTürk