Kuzey Finlandiya’daki Iijoki Nehri üzerindeki Li Hamina’daki ortaçağ mezarlığı aslında kazara keşfedildi. Yakın tarihli bir araştırmada mezarlıkta bulunan dişlerin izotop bileşimleri incelendi. Küçük köydeki nüfusun, Küçük Buz Devrine rağmen, 15. ve 16. yüzyıl boyunca ayakta kaldığı ortaya çıktı.
Li Hamina’daki mezarlık, boru inşası sırasında 2009 yılında keşfedildi. Ardından, Titta Kallio-Seppä başkanlığındaki arkeolojik kazılar başladı. Kazılar sonucunda bölgede en az 290 iskelet ele geçirilmiştir.
Radyokarbon analizleri ve keşfedilen nesneler, mezarlığın 15. ve 16. yüzyıllarda kullanıldığına işaret ediyor. Bu süre zarfında Finlandiya, Küçük Buz Çağı olarak bilinen olağanüstü derecede düşük sıcaklıklara maruz kaldı.
Yeni çalışma, 11 bireyin dişindeki kolajenden hidrojen ve karbon izotop bileşimini ölçtü. Diş kemiğinin küçük kısmi örneklerinin analizi, bireyin hayatta iken yediği gıdayı ortaya çıkarmaktadır.
Elde edilen bulgulara göre mezarlıktaki Küçük Buz Devri dönemi insanları, dönem şartlarına göre beslenerek hayatta kalmayı başarmışlar.
Kaynak: Helsingin yliopisto (Helsinki Üniversitesi), Heritage Daily