Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesindeki kazıda Hitit dönemine ait 6 metre yüksekliğinde ve 4 metre genişliğinde sur duvarlarına rastlandığı belirtildi. Kazılardan elde edilen sonuçların beldenin Hititlerin Anadolu’daki en büyük yerleşim yerlerinden biri olduğunu ortaya koyuyor.
Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesindeki kazıda incelemelerde bulunan Nevşehir Valisi Osman Aydın’a, Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt geniş bir brifing verdi. Vali Aydın’ın inceleme gezisine; Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Turgay Aras, Gülşehir Kaymakamı Mesut Yakuta, Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun, Kültür ve Turizm Müdürü Velettin Birsöz, Koruma Kurulu Müdürü Mevlüt Coşkun ve Müze Müdürü Murat Gülyaz’da katıldı.
Kazı ekibinden çalışmalarla ilgili bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Vali Aydın, geçen yıl başlayan kazı çalışmalarının bu yılki bölümünde höyüğün güney batısında yer alan surlarda sondaj çalışmaları yapıldığını söyledi. Aydın, yaklaşık 6 metre yüksekliğinde ve 4 metre genişliğinde sur duvarlarına rastlandığını bildirdi.
Kazı ekibi başkanı Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt ise, surların Hitit döneminde yapıldığını, Demir Çağı’nda iki kez onarım gördüğünü ve surlardaki en son yapıların da M.Ö. 7. ve 8. yüzyılda hüküm süren Tabal Krallığı’na ait olduğunun anlaşıldığını belirtti. Şenyurt, höyüğün içinde yapılan kazılarda da Demir Çağı’na ait mekanlar ortaya çıkarıldığını belirterek, demir ok ucu, pişmiş toprak ağırşak, ağırlık, kemikten yapılmış biz ve iğne gibi taşınır kültür varlıklarının bulunduğunu da kaydetti.
Şenyurt, kazılarda, Demir Çağı’nda da yoğun yerleşime sahne olan surlarla çevrili kentin gerek Hitit İmparatorluk gerekse Geç Hitit Dönemi’nde özellikle Tabal Krallığı’na bağlı önemli kentlerden biri olduğuna dair bulgulara rastlandığı da açıkladı.
28.Temmuz.2010, Beyaz Gazete