Bütün Oinokhoe formları içinde en yaygın olanıdır. İsmi “Cheo” “servis” kelimesinde türetilmiştir. Dionysos bayramlarından şarap hasat toplama bayramı olan “Anthesteria” bayramının ikinci gününe verilen bir isimdir. Bu günde yeni açılmış şaraplar içilir. Bunların 10 cm kadar küçük olanları çocuk mezarlarına bırakılır.
Kısa ayaklı, bodur gövdeli, kaide altı firnissiz, boynun içi, dışı ve gövdenin dış yüzü firnislidir. Yonca ağızlı ve kısa kulpludur. İ.Ö.6 ve 5. yy da görülen formun gelişim sürecinde kaide daralır, daha uzun ve daha kalın olur. Ağız yavaş yavaş yonca formuna döner. İ.Ö. 4. yy içinde yonca ağız dışa doğru açılır ve hafif sarkar. Kap bu dönemde daha yüksektir, gövde daha dar ve uzundur, boyun daha uzun ve incedir, ağız üstte oldukça genişler. Kulp ağız ve gödenin formundan dolayı köşe yapar ve erken örneklerinden daha uzundur. İ.Ö. 4. yy örneklerinde genellikle sarmaşık, zeytin, mersin yaprakları görülür. Bazen beyaz ek boya kullanıldığı ve yivli örnekleri görülür. İ.Ö. 6. yüzyılda kulplarda ve gövde de aplike başlar görülür, bunlar İ.Ö. 5 ve 4. yy da çok nadir olarak devam eder. İ.Ö. 4. yy sonuna doğru erken dönemlerde görülen çok geniş chouslar kaybolur ve küçük formlar yaygınlaşır. Form Hellenistik içinde de devam eder.
Hazırlayan: Rabia Aktaş
Kaynakça:
Brian A. SParkes, Lucy Talcott, The Athenian Agora, Vol. XII, Black and Plain Pottery of the 6th,5th, and 4th Centuries B.C., New Jersey, 1970.
Boardman, J., Siyah figürlü Atina Vazoları, İstanbul 2003.
Saltuk, S., Arkeoloji Sözlüğü, İstanbul 1997.
Susan I. Rotroff, The Athenian Agora, Vol. XXIX, Hellenistik Pottery, Athenian and İmported Wheelmade Table Ware and related Materia, New Jersey, 1997.
2 thoughts on “Chous”
vinifera
(05 Kasım 2010 - 01:42)Buna en çok teşekkür eden ben :)
amargi
(15 Kasım 2010 - 23:57)İşine yaramasına çoook sevindim…:)))