Batıktan Çıkan Sütunlar Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Kızılburun mevkiinde M.Ö. 1’inci yüzyılda batan gemiden çıkarılan dev mermer sütunlar, tıra yüklenerek Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne getirildi.

Mermer sütunlar, İzmir Menderes’teki Klaros antik kentinde bulunan Apollon Tapınağı’nın inşasında kullanılmak üzere Marmara Adası’ndan yola çıkmıştı.

Gemi batınca tam 2 bin 100 yıl boyunca, denizin dibinde kalan sütunlar, 2006 yılında çıkarılıp koruma altına alındı. Sütunlardan üçü dün temizleme ve koruma işleminden geçirilmek üzere Bodrum Sualtı Arkeloji Müzesi’ne getirildi. Çeşme ’den TIR ile getirilen her biri 6-7 tonluk dev eserlerin vinçlerle indirilişini turistler de ilgiyle izledi.

Çıpa, iskandil…
Eserlerin gerekli işlemlerden geçirildikten sonra Çeşme Müzesi’ne götürüleceği açıklandı.
Kızılburun batığında yapılan çalışmalar sırasında mezar stelleri, mermer sunu kapları, mermer levhalar, Hermes heykelciği, kurşundan imal edilmiş çıpa, derinlik ölçmek için kullanılan iskandil ve çeşitli amforalar bulunmuş ve Çeşme Müzesi’nde koruma altına alınmıştı.

13.Ağustos.2009, Radikal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About The Author

Yazar: vinifera

1 thoughts on “Batıktan Çıkan Sütunlar Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde

    vinifera

    (16 Ağustos 2009 - 13:45)

    Gemi Apollon Tapınağı’nda kullanılmak üzere sütunları Klaros’a getirirken batmış, sütunların Klaros’da sergilenmesi daha anlamlı ve hoş olmaz mıydı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir