Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, bugünkü Batı uygarlığının temelinin Anadolu’dan yapılan göçler sonucu oluştuğunu belirterek, “Bugünkü Batı Uygarlığı Anadolu’dan göçen insanların oluşturduğu uygarlıktır. Anadolu’yu Yunanlaştırma sevdası bugün artık sorgulanmaktadır” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1990 yılından bu yana kesintisiz sürdürdüğü ‘Müze Çalışmaları Ve Kurtarma Kazıları Sempozyumu” bu yıl Ordu’da yapılıyor. Belde Otel’de 3 gün sürecek olan ve turizm sektöründe bulunan yüzlerce katılımcının izlediği sempozyumun ikinci gününü Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz’da takip etti. Ordu Valisi Orhan Düzgün’ün de hazır bulunduğu sempozyumda kurtarma kazıları hakkında bilgi veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, 2009 yılında 109 adet kurtarma kazısı yapıldığını belirtti. Bakanlığın bu kurtarma kazıları için yaklaşık 1 milyon lira ödenek aktardığını vurgulayan Süslü, 2008 yılında 110 kurtarma kazısı yapılmasına rağmen ödenek miktarının daha az olduğunu, ancak her geçen yıl ödenek miktarının arttırıldığına dikkat çekti.
Ordu Valisi Orhan Düzgün de, dünya tarihinin medeniyet beşiği olarak tanımlanan Anadolu topraklarının üzerinde barındırdığı kültür varlıklarıyla dünya arkeoloji tarihine ışık tutan çok zengin bir özelliğe sahip olduğunu söyledi. Ordu ilinde Eskipazar camiinden Mesudiye kilisesine, Ünye kalesinden tarihi Menekşe sokağa kadar bütün kültür varlıklarının bölge insanın istifadesine sunmak için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Vali Düzgün, “Ordu ile Giresun fındıkla anılıyor. Biz fındıkla beraber kültür ve doğa turizmiyle de anılmasını, dünya ve Türkiye turizminin simgesi olmalarını arzu ediyoruz” dedi.
“UYGARLIK ANADOLU’DAN DOĞDU”
Konuşmaların ardından katılımcılara ‘Batı Uygarlığının Doğduğu Yer: Anadolu’ konulu bir konferans veren Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, “Bugünkü Batı Uygarlığı Anadolu’dan göçen insanların oluşturduğu uygarlıktır” dedi. Neolitik çağın 3. bin yılının başlarında Anadolu’dan batıya doğru, Anadolu insanının kendi uygarlığını daha uzağa taşıyan bir kültür göçünün yaşandığını kaydeden Fahri Işık, “Miken uygarlığını temsil eden Aka’ların bütün
Akdeniz’e ve Ege’ye yayıldıkları bilindiği halde nerede bir Aka çömleği bulunsa hemen ‘Burada bir Yunan kolonisi vardı’ deniyor. Yanlış buradan başlıyor. Anadolu’yu yunanlaştırma sevdası oradan başladı. Artık bu anlayış sorgulanmaya başladı. Eğer arkeolojiyi sadece batılıların dediği ile anlatırsan, öyle okuyup öyle yazarsan, hiç sorgulamazsan içine düştüğümüz kuyudan çıkamayız. Anadolu’da 300 uygarlık doğup batmıştır” diye konuştu.
30.Nisan.2010, medya73