Aydın’da Çok Amaçlı Arkeoloji Müzesi’nin 9 yıldır tamamlanamayan ve çöplük haline gelen inşaatı için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2011’i kurtuluş yılı olarak gösterdi. İzmir’deki toplantıda Yeni Asır’ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Günay, müzeyle ilgili sıkıntıları bildiğini, projenin ellerine ulaşmasıyla birlikte ödenek çıkarılarak inşaatın tamamlanmasını sağlayacaklarını söyledi. İnşaatın içi alkoliklerin mekanı haline gelirken, çevresi de moloz döküm alanına dönüşen müze binasının tamamlanması halinde Aydın, çok önemli bir esere kavuşacak.
İHALE İPTAL EDİLDİ
Tralleis, Magnesia, Nysa gibi önemli antik yerleşimlerden çıkarılan eserlerin sergilendiği, ancak yetersiz kalan 36 yıllık müzenin yerine yenisini inşa etmek üzere, Aydın Belediyesi ve İl Özel İdaresi arasında 9 yıl önce imzalanan protokolle inşaata başlandı. 28 Mart 2002’de Aydın Belediyesi ve İl Özel İdaresi arasındaki protokol karşılıklı olarak fesh edildi. Müzenin bundan sonraki yapım aşamasını İl Özel İdaresi üstlendi. Fesih üzerine ilk ihale de iptal edildi, 28 Eylül 2002’de açılan yeni ihaleyi Haf-Mak inşaat aldı. 28 Haziran 2004 tarihinde kaba inşaatı tamamlanan müzenin kesin kabulü yapıldı. Müze inşaatına o güne kadar 507 bin TL harcandı. Binanın ince inşaatı için ödenek sorunu yaşanınca ihale yapılamadı. 10 Ağustos 2004’te müze inşaatını yürüten firmanın sahibi Murat Temiz maddi sıkıntılar yüzünden canına kıydı.
MOLOZ ALANI
Kaba inşaatı Aydın İl Özel İdaresi tarafından teslim alınan müze inşaatına bir çivi dahi çakılmadı. Müze inşaat alanı moloz tarlasına ve çöplüğe döndü. Üç katlı müzenin en alt katından üçüncü katına kadar hemen hemen her odası evsizlerin mekanı oldu. İnsan ve hayvan dışkılarıyla dolan inşaat alanında ısınmak için yakılan ateşlerden kalan küller savrulurken, içki şişeleri, eski eşyalarla dolan inşaatın bazı duvarları yıkıldı, sökülen tuğlaların tabure olarak kullanıldığı gözlendi.
BEKLENEN SON SÖZ
Aydın’a bir yıl arayla iki kez gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 28 Eylül 2008’de, Aydın Arkeoloji müzesi inşaatının pürüzler giderildikten sonra en kısa süre içinde Aydın’a kazandırılarak kentin kültür ve turizmine hizmet vereceğini ifade etti. Bakan Günay 19 Ağustos 2009’da da konuyla ilgilendiğini ifade etmişti.
İZMİR’DE AÇIKLADI
Dün İzmir’deki toplantıda Yeni Asır tarafından konunun gündeme getirilmesi üzerine şöyle konuştu: “Aydıh’a yapıtığım iki ziyaretimde gördüğüm yerler arasında bulunan Aydın Müzesi için de ödenek tahsis edildi. Projeleri bekliyoruz. Müzenin kaba inşaatı bitti, şimdi ince işleri, dekorasyonu ve çevre düzenlemesi için yeniden ihale açılıp, proje teslim alındıktan sonra hızla tamamlayacağız. Aydın, 2011’e müzeyle girecek” dedi.
KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ
Aydın Çok Amaçlı Arkeoloji Müzesi’nin yapımına başlanmasından sonra İstemihan Talay, Suat Çağlayan, Hüseyin Çelik, Erkan Mumcu, Atilla Koç, Ertuğrul Günay Kültür ve Turizm Bakanlığı koltuğuna bulunan isimler oldu. Bu sürede Aydın’da Sema Pişkinsüt, Ertuğrul Kumcuoğlu (2), Halit Dikmen, Ali Uzunırmak (2), Bekir Ongun, Yüksel Yalova, Cengiz Altınkaya, Ali Rıza Gönül, Ahmet Rıza Acar, Mehmet Boztaş, Mehmet Semerci, Özlem Çerçioğlu (2), Ahmet Ertürk (2), Atilla Koç (2), Semiha Öyüş, Mehmet Mesut Özakcan, Recep Taner, Mehmet Erdem, Fatih Atay TBMM’de Aydın’ı temsil etti. Aydın’da bu dönemde Emir Durmaz, Muharrem Göktayoğlu, Mustafa Malay, Hüseyin Coş valilik yaptı. Hüseyin Aksu, İlhami Ortekin ve Özlem Çerçioğlu müze inşaatının başladığı süreden bu güne belediye başkanlığı koltuğuna oturan isimler oldu. Ancak müze için bugüne kadar bir çalışma yapılamadı.
Projesini, İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nden İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın Çok Amaçlı Arkeoloji Müzesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2010 yatırım planına alındığını açıkladı. Nuri Aktakka, “Aydın Çok Amaçlı Arkeoloji Müzesi’nin teşhir ve tanzim projesini şu anda İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü hazırlıyor. Kesin projesinin ortaya çıkmasından sonra müzenin inşaatının tamamlanması için yeniden ihale açılacak. 2010 yılı yatırım planına alınan müze inşaatına başlanacak ve en kısa süre içinde tamamlanacak” diye konuştu.
GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK
Aktakka, kaderi ile baş başa bırakılan müze inşaatındaki güvenlik zafiyetinin kendileri ile alakalı olmadığını söyledi. Pislik yuvasına dönen inşaatın güvenliğinden Aydın Emniyeti’nin sorumlu olduğunu savunan Aktakka “Aydın Emniyet Müdürlüğü’ne müze inşaatının güvenliği konusunda gerekli yazışmaları yaptık. Emniyet yetkilileri devriye sistemi ile müze inşaatını gözetliyorlar. Bu binayı bu haliyle de korumamız gerektiğini biliyorum ama bizim yapabileceğimiz bir şey yok” dedi.
18.Ekim.2009, YeniAsır
2 thoughts on “Aydın’ın Çöplük Müzesi Kurtulacak”
sonerium
(31 Ekim 2009 - 00:00)Bu dönem içinde Aydın milletvekillerinin bakanlıklar yaptığını hatta Kültür Bakanlığı yaptığını da düşünürsek sonuç hiç de övünülecek gibi değil. Umarım 2011 yılında o müzeyi açılmış görebiliriz.
vinifera
(31 Ekim 2009 - 00:57)Biz öğrenciydik bu müzenin inşaat halinde olduğu ve “yakında” açılacağı söylendiğinde. Umarım açılır. Aydın’ın daha büyük bir müzeye ihtiyacı var çünkü.