Osmanlı döneminde yurt dışına çıkarılan veya yasa dışı yollardan kaçırılan Anadolu kökenli çok sayıda eser, hala yurt dışındaki müzelerde sergileniyor ya da önemli müzayedelerde satılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışma yürüterek bu eserlerin takibini yapıyor, iadesini istiyor ve dava açarak satışları durduruyor. 2000-2008 yılları arasında 2 bini aşkın eser yurt dışından geri getirildi. Bu yıl bin civarında eser Türkiye’ye iade edildi.
Türkiye’nin iadesi için girişimde bulunduğu eserler:
Rusya’dan 17 yıldır istenen Truva Hazineleri Puşkin Müzesi’nde tutuluyor.
Alt yarısı Antalya Müzesi’nde sergilenen Herakles Heykeli’nin üst kısmı ABD’de Boston Museum of Fine Art’da bulunuyor. Eserin iadesine ilişkin müzakereler, Dışışleri Bakanlığı ile işbirliği halinde sürüyor.
Antalya Kumluca’daki kiliseden 1963 yılında kaçırılan çoğunluğu gümüş kaplardan oluşan eserler, Washington’daki Dumbarton Oaks Müzesi’nde sergileniyor. Eserin iadesi için müze yetkilileriyle toplantı yapılmasının planlandığı belirtiliyor.
Los Angeles’taki J. Paul Getty Müzesi’ndeki Anadolu kökenli erserlerin geri alınması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.
İadesi için Almanya ile 17 yıldır girişimlerin sürdüğü Hitit dönemine ait Boğazköy Sfenksi Berlin Müzesi’nde bulunuyor. Osmanlı Devleti döneminde onarım için götürülen sfenks, geri getirilmemişti.
Berlin’deki Bergama Müzesi’nde 19. yüzyılın ikinci yarısında Bergama’dan götürülen Zeus Altarı sunağının yanı sıra Pirene, Milet’ten giden eserler ile İznik çinileri, Uşak halıları, Selçuk ve Hitit buluntuları sergileniyor. Tatarlı Tümülüsü’ne ait 4 boyalı ahşap kalas da Münih’teki Archaologische Staatssammlung Müzesi’nde teşhirde tutuluyor.
Diyarbakır Müzesi’ne ait sfenks figürü, Akşehir Sedi Mahmut Hayrani Türbesi’nden sanduka, Cizre Ulu Camii’ne ait kapı tokmağı ve Nuruosmaniye Kütüphanesi’ndeki Kur’an-ı Kerim’in bazı yaprakları ise Danimarka’daki David’s Samling Koleksiyonu’nda yer alıyor.
Lidya uygarlığına ait 16 adet Grekçe yazıtlı mezar ve adak stellerinin ABD’de, www.edgarlowen.com adlı internet sitesinde açık artırma yoluyla satışa çıktığı 2006 yılında öğrenildi. Bakanlık, eserlerin iadesini istiyor.
New York’ta geçen yıl yapılan Sotheby’s Müzayedesi ise durdurulamadı ve Türkiye kökenli bir eser satıldı. Ancak, Türkiye’nin somut kanıtlar sunması halinde eserlerin iadesinin görüşülebileceğinin bildirildiği ifade edildi.
Almanya’da Gorny&Mosch Müzayede Evi’nde, satışa çıkarılan Hitit dönemine ait mezar steli parçası, orthostat parçası ve 3 adet minyatür Hitit arabasının iadesi için dava açıldığı; Hitit ve Urartu mührünün satışının durdurulduğu, dünya genelinde nadir bulunan iki Efes sikkesi ile bir lahit parçası için çalışmaların sürdüğü, kadın heykelinin ise şerh konularak müzayedede satıldığı belirtildi.
Almanya’da Hermann Historica Müzayede evinin internet sitesinde geçen yıl satışa çıkarılan Urartu dönemine ait bir kazanın da iadesi henüz sağlanamadı.
İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi’ne bağlı Nuruosmaniye Kütüphanesi koleksiyonundan 1990 yılında çalınan tarihi Kur’an-ı Kerim’in 62 yaprağı ise Londra’daki Christie’s Müzayede Evi’nde satışa çıktı.
İngiltere’de Bonham Müzayede Evi’ndeki satışı durdurulan Lidya dönemine ait gümüş Kyathosun (kepçe), Türkiye’ye geri getirilmeye çalışılıyor.
Paris’te geçen yıl Christie’s Müzaeye evinde Eyüp Sultan Türbesi ve III. Murat’ın Has Odası’na ait çiniler satışa çıkarılmış olup, Pescheteau-Badin şirketinin müzayedesindeki Eyüp Sultan Camisi’ne ait çinilerin satışı durduruldu.
İngiltere’deki Stansted Havaalanında bulunan sikkelerin iadesi için girişimler sürüyor.
Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşının evinde bulunan 6 bin eserden Anadolu kökenli olduğu tespit edilen bin 100’ünün iadesi için Alman makamlarına talepnamenin iletildiği ama adli yardım talebinin yerine getirilmediği öğrenildi.
Rusya’da iki yıl önce ele geçirilen, Türkiye kökenli Bizans dönemine ait gümüş haç ve altın bilezik, Rus makamlarınca ”şimdiki sahiplerine” verildiği ve şahıslar bulunamadığı için geri getirilemiyor. Rusya’dan kaçırılan Truva eserleri de 17 yıldır geri isteniyor.
Hırvatistan’ın Macelj Sınır Kapısı’nda geçen yıl kontrolde bulunan 115 sikke, 7 yüzük, 9 kurşun madde ve 2 ok ucu; Sırbistan-Karadağ Batrovci Sınır Kapısı’nda 2004 yılında ele geçirilen eserler; Bulgaristan Malko-Tırnova sınır kapısında 2005 yılında bulunan 328 adet sikke ile 23 arkeolojik eser; Bulgaristan’ın Kaptan Andeerevo sınır kapısında geçen yıl ele geçirilen Tunç çağı ve Roma dönemine ait 28 parça tarihi eser; Türkiye’den Ukrayna’ya giden bir gemide 2002 yılında bulunan M.S. 1. ile 4. yüzyıla tarihlenen 4 amphora ve 7 amphora parçası iadesi istenen diğer eserler.
02.Ocak.2009, Sabah