İlk Bilinen Türkler Kimler ???

Kullanıcı avatarı
2mi3
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi
İletişim:

İlk Bilinen Türkler Kimler ???

Mesaj gönderen 2mi3 »

Selam arkadaşlar,

Bu soruyu 'Çay Molası' bölümüne koymayı uygun buldum,hepimiz çaylarımızı içerken biraz düşünelim :)

Şu an üzerinde çalıştığım bir araştırma da ilk bilinen Türkler'in kimler olduğunu öğrenmem gerektiğiyle karşılaştım.Bayaa bir araştırma yaptım,ve özellikle milliyetçi kaynaklarda ilk bilinen Türkler'in Sakalar yani İskitler olduğu söylenmekte.Ama Sakalar ile İskitlerin aynı ülke olup olmadığı bile kesinlik kazanmış değil.Araştırmam için Sakalar'ı ilk bilinen Türkler olarak almak istemedim,çünkü kaynaklar tatmin edici gelmedi.Ayrıca karşıma 'ŞU DESTANI' isimli bir destan çıktı ki burada da Saka Türkleri'nin İskender'e karşı gösterdiği direniş anlatılmakta ve liderlerinin ŞU isimli bir genç olduğu belirtilmekte.Arrianos'a göre İskenderin İskitlerle savaşı çok garip..Yani bir savaşıyorlar,bir elçiler geliyor barışıyorlar,başka bir yerde İskitler ülkesinde yaşayan başkaları geliyor saldırıyor,bu sefer elçiler gene geliyor ve kendileri olmadıklarını söylüyorlar.Anlayacağınız Arrianos'a göre de bir çıkarım yapamadım.Bu konuda bir bilgisi olan varsa ve paylaşabilirse çok sevinirim.
'Biz,bütün yaşayanlar,hayaletten,birer boş gölgeden başka birşey değilmişiz.'
Odysseus (Aias-Sophokles)

vinifera
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi

Re: İlk Bilinen Türkler Kimler ???

Mesaj gönderen vinifera »

hmm, çay molasında ilk defa ciddi bir konu konuşucaz. Öncelikle "yazık sana" diyim :D Orta okul, lise de tarih derslerinde İskitler Türktür diye anlatılıyor ancak arkeoloji öğrencisi olarak ve hala da derslerde (İskit'i Anadolu'daki Pers egemenliği dönemiyle ilgili olarak dolaylı olarak görüyoruz tabi) İskitler Türktür diye birşey geçtiğini hatırlamıyorum. Zaten çok şaibeli bir konu. Moğallar da Macarlar da Türk deniyor, onlar da kabul etmiyor mesela :p Tarihsel olarak kendi adıma Asya Hun Devleti'ni ilk Türker olarak kabul edebilirim sanırım. Ancak geçen yıllarda yayınlanan bir haberde Türklerin kökenini Anadolu'ya ve M.Ö. 3. bin yıla bağlanıyordu. Dolayısıyla Türklerin kökeni doğrudan Anadolu'ya dayandırılmış oluyor. Hatta Proto-Türk diye birşey öne sürüldü. Bu çalışmalarda Prof. Dr. Veli Sevin'in adı geçiyor. O nedenle kendi adıma kesin bir yargıya varabilmiş değilim.

Ayrıca "Türlerin kökeni" Türklerin kökeninden daha önemlidir değil mi ama, asıl biz bu dünyaya nerden geldik :D
http://www.arkeo-tr.com/anadolu-turkler ... du-mu.html
http://www.yalovamiz.com/article.php?id=1564

Kullanıcı avatarı
2mi3
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi
İletişim:

Mesaj gönderen 2mi3 »

Çok sağol vinifera valla yaa...Delirdim resmen dün akşam,yarım bıraktım yazımı...Biraz daha beklemeyi düşünüyorum :) Dediğin gibi türlerin kökeni çok daha önemli :) Ama Büyük İskender hiç Türk görmüş mü onu da merak ediyorum eheheh :)
'Biz,bütün yaşayanlar,hayaletten,birer boş gölgeden başka birşey değilmişiz.'
Odysseus (Aias-Sophokles)

vinifera
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi

Mesaj gönderen vinifera »

2mi3 yazdı:Büyük İskender hiç Türk görmüş mü onu da merak ediyorum eheheh :)

aaa hiç böyle düşünmemiştim :)

Kullanıcı avatarı
lucienne
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi
İletişim:

Mesaj gönderen lucienne »

Merhaba,
Iskitler dunyanin bircok bilim adaminca Turkic (Turk) kokenli olarak gorulmemekte. Nedeni kullandiklari dilin Ural Altay degilde Hint Avrupa olmasiymis. Genelde bilimadamlari dil ve kulturel meteryallere dayanarak cevap veriyor bu soruya ama din cogunlukla yaniltici olabilir. Bildigim en eski Turkler Afanasiova kulturu. MO 3500-2500 yillari arasinda Orta Asyada cikan bir kultur. Daha sonra MO 2300-1000 yillari arasinda Sibiryada Andronovo kulturu cikmis. Turk olarak kabul edilmelerinin sebebi kullandiklari kulturel meteryaller ve kulturleri. Kurgan denilen mezarlara olulerini gomuyorlar ve atin evcillestirilmesi Turklerle baglantili olarak goruluyor. Birde Turklerle en ozdes dokuma sistemi 3 ip kullanilarak dokuma sistemi. Bu dokuma sistemi ile ancak geometric motif elde edilebiliyor. Pazirik kurgani Turklerle baglantili en onemli kurganlardan.
Bunlar disinda Turk adinin gectigi ilk uygarlik Gokturkler.