Kuş Evleri

Forum kuralları
Arkeo-TR Sözlük, maddeleri sizler tarafından konu başlığı açılarak oluşturulacak bir tür serbest sözlüktür. Maddelerin içeriği Arkeoloji ile yardımcı bilim dalları ve sanat terimleri olmalıdır. Bu bölümde kaynak belirtmeniz gerekmez.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
sonerium
Site Yetkilisi
Mesajlar: 2100
Kayıt: 21:14 04-Mart-2008
Konum: Işık Ülkesi
İletişim:

Kuş Evleri

Mesaj gönderen sonerium »

Osmanlı mimari geleneğine has, saka, güvercin, kırlangıç gibi kuşların barınması için yapılmış yapı elemanıdır.
TarihiKusEvleri.jpg
Türk yapılarında heykel kabartmalarının yerini alan bu küçük süs evler, yapının en görünür bir yerine konur, bu oyuncak yapı oya ve dantel gibi işlenirdi. Bazen ise yapının duvarına açılmış küçük bir oyuktan ibaretde olabiliyordu. Eskiden duvarlarda görülen bu küçük kabartma yapılar büyük yapının küçük bir örneği, planı sanılırdı. Halbuki yapı ile ilişiği olmayan bu güzel motiflerin Türk Sanatı'na mahsus bir hayal mimarisi olduğu unutulmamalıdır. (1)

İlk kuş evleri Sivas’taki İzzettin Keykavus Şifahanesi’ndedir. Bunlar 13. yüzyıla ait örneklerdir. 15. yüzyılda klasik Osmanlı mimarisinin etkileriyle sayıları çoğalan kuş malikanelerinin yapımı, 19. yüzyıl sonlarına kadar devam etmiştir. Minyatür saraylar, Osmanlı’nın sevgi ve merhametini sembolize etmenin yanı sıra Türk sanatını şekillendiren sanatkârların ince zevkini, geniş hayal gücünü, ayrıntılara verdiği önemi ve dönemin mimari anlayışını gözler önüne serer.


Çoğunlukla serçe, saka, kırlangıç, güvercin ve leylekler için tasarlanan kuş evleri, önceleri camii, medrese, kütüphane, han, hamam, türbe, köprü, kilise, sinagog ve sarayları süslemiş, ardından evlere de yapılmaya başlanmıştır. Kuş evleri, genellikle tuğla, kiremit, taş, harç, gibi malzemeler kullanılarak yapılmış, zarar görse de zamanımıza varabilmiş; ahşap evlerin minik sarayları ise çıkan yangınlar sonucu yok olmuş, günümüze ulaşamamıştır. (2)

İstanbul’un kuş evleri, Bali Paşa, Doğancılar, Şeb Sefa Hatun, Nuruosmaniye, Fatih, Eyüp Sultan Camileri, Bereketzade, Kara Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Seyyid Hasan Paşa, Feyzullah Efendi Medreseleri, Süleyman Halife, Ragıp Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, I. Mahmut, Şah Sultan Sıbyan Mektepleri, Laleli Sebili, Laleli Taşhan, Büyük Vakıf Han, Feyzullah Efendi Kütüphanesi, III. Selim ve III. Mustafa Türbeleri, Balat Köprübaşı Durağı, Küçükpazar Araphan gibi mekanlarda gözümüze çarpar.

Sayıları çok az da olsa Trakya’dan Doğu Anadolu’ya kadar memleketimizin her köşesinde kuş evlerini görebiliriz. Tokat ve Antakya’da Ulu Camii, Niğde Kığılı Camii, Merzifon Kara Mustafa Paşa Hanı, Amasya Sultan Beyazıt Camii, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Kütüphanesi, Doğu Beyazıt İshak Paşa Sarayı Camisi, Hayrabolu Çorumi Mustafa Efendi Camii, Kayseri Şeyh Çeşmesi… (3)

Kaynakça

(1) Özgür Yeni, http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=91669
(2) http://ferah-aver.blogspot.com.tr/2008/ ... lunan.html
(3) http://ferah-aver.blogspot.com.tr/2008/ ... lunan.html
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
"Kimi zaman başarılı kimi zaman başarısız olan kısmen kahraman"

Twitter'da Arkeo-TR | Facebook'ta Arkeo-TR | Instagram'da Arkeo-TR

Kullanıcı avatarı
anarchos
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi
Mesajlar: 156
Kayıt: 20:43 10-Ocak-2014

Re: Kuş Evleri

Mesaj gönderen anarchos »

çok hissiyatlı bi milletiz
impossible is nothing. impossible is just a big word thrown around by small men who find it easier to live in the world they've been given than to explore the power they have to change it. impossible is not a fact. it's an opinion. impossible is not a decleration. it's a dare. imposibble is potential. impossible is temporary.

Cevapla