Köken ve kaynakları güney Akdeniz çevresine uzanan tipik bir Anadolu efsanesi.
Suriye kralı Theias, ya da Kıbrıs kralı Kiny-ras'ın Myrrha ya da Smyma adında bir kızı varmış, tanrıça Aphrodite'in lanetine uğrayan bu kız babasına tutulmuş, onunla sevişmek istemiş. Dadısının kurduğu bir düzenle babasının yatağına girmiş ve o gece onunla sevişmiş, son gecesi de gebe kalmış. O gece babası, yanında yatan kadının kendi kızı olduğunu anlamış ve bu korkunç günahı temizlemek için, kılıcıyla kızının üstüne yürüyüp onu öldürmek istemiş. Ama tanrılar Myrrha'ya acımışlar ve onu babasının elinden kurtarmak için bir mersin ağacına çevirmişler. On ay kadar sonra ağacın kabuğu çatlamış, gövdesinden dünya güzeli bir bebek çıkmış. Çocuğun güzelliğine vurulan Aphrodite onu büyütsün diye yeraltı tanrıçası Persephone'ye vermiş. Ama Persephone de çocuğa tutulmuş, onu Aphrodite'ye bir daha geri vermeye yaraşmamış. Tanrıçalar arasında kopan kavgaya yargıçlık eden Zeus, Adonis'in yılın dört ayını Persephone'nin, dört ayını da Aphrodite'nin yanında geçireceğine, geri kalan zamanda da istediği yerde yaşayabileceğine karar vermiş. Adonis sekiz ay Aphrodite'nin yanında kalmayı seçince, tanrıçanın güzel delikanlıya olan aşkını kıskanan öbür tanrılar (Ares ya da Artemis) Adonis'in üstüne bir yaban domuzu salmışlar, kasığından yaralanan Adonis'de kanaya kanaya can vermiş. Toprağı sulayan kanından Manisa lalesi denilen bahar çiçekleri bitmiş, öte yandan sevgilisinin yardımına koşan Aphrodite'nin ayağına diken batmış, sıyrığından akan bir damla kan tanrıçanın çiçeği olan beyaz gülü kırmızıya boyamış. Kışın yeraltında saklanan, baharla birlikte yeryüzüne dönen ve aşk cümbüşü içinde fış-kırıp gelişen bitkisel varlığı simgeleyen Ado-nis'e Suriye'de özellikle kadınlar tapınırlardi: Yılda bir bahar bayramları yaparlar, saksılara, sepetlere tohum dikerler, onları sıcak sularla sularlardı, böylece hızla büyüyen bu bitkiler kısa zamanda solup ölürlerdi. Adonis bahçeleri denilen bu çiçeklerin karşısında kadınlar yas tutar ve "O ton Odonin" (Vah Adonis!) çığlıklarıyle dövünürlerdi.
Adonis efsanesi Sümer ve Hitit kaynaklarından gelmedir. Adonis İbranîce "efendi" anlamına gelen Tammuz (Türkçe Temmuz) adının
yunancalaştırılmış karşılığıdır. Tam-muz Adonis efsanesiyle Hitit bereket tanrısı Telepinu efsanesi arasında ilişki ve
benzerlik göze çarpmaktadır (Kinyas).
Adonis
Forum kuralları
Arkeo-TR Sözlük, maddeleri sizler tarafından konu başlığı açılarak oluşturulacak bir tür serbest sözlüktür. Maddelerin içeriği Arkeoloji ile yardımcı bilim dalları ve sanat terimleri olmalıdır. Bu bölümde kaynak belirtmeniz gerekmez.
Arkeo-TR Sözlük, maddeleri sizler tarafından konu başlığı açılarak oluşturulacak bir tür serbest sözlüktür. Maddelerin içeriği Arkeoloji ile yardımcı bilim dalları ve sanat terimleri olmalıdır. Bu bölümde kaynak belirtmeniz gerekmez.
- marlonbora
- Forum Yöneticisi
- Mesajlar: 474
- Kayıt: 01:29 22-Haziran-2008
- Konum: Fethiye / Munchen
Adonis
Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anlayabileceği kadardır.