Eskiçağ’da Byzantion adını taşıyan İstanbul’un tarihinde balıkların ve balıkçılığın çok önemli bir yeri vardır. Boğaz (Bosphorus) üzerinde kurulmuş olması nedeniyle, Byzantion, ton, palamut ve uskumru gibi göç eden balıkların avlanmasında, gıda olarak tüketilmesinde ve ihracında Eskiçağ’ın en önemli merkezlerinden biriydi. “Ton balığı yurdu” olarak ün yapan bu koloni kentinin salamura (tuzlama) balığı hemen her yerde tavsiye ediliyordu. Ne yazık ki, yunus balığı avının da en yoğun yapıldığı yer Byzantion’du. Nitekim kaynaklarda bir yandan Byzantionluların zalimce yaptıkları yunus avı anlatılırken, öte yandan Byzantionlularla yunuslar arasında geçen sevgi dolu karşılıklı duygusal öykülere de yer verilmiştir. İstanbul’un en büyük koyu olan Haliç’in “Altın Boynuz” olarak tanınmasının nedeni ise palamut balıklarıydı. Bu kitapta, Byzantion’da avlanan ve tüketilen balıklar, balık avı, balık pazarları ve balıkçılar loncası gibi konular Antik Çağ yazarlarının eserlerinden aktarılan ilginç bilgiler ışığında ayrıntılı bir şekilde sunuluyor.
(Tanıtım Yazısı’ndan)
Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Araştırma Merkezi tarafından 25-26 Mayıs 2009 tarihlerinde düzenlenen “İmparatorluklar Başkentinden Kültür Başkentine: İstanbul Sempozyumu”nda bildiri olarak sunulmuş olup 2010 yılı içerisinde ‘sempozyumun tebliğler kitabında’ yayımlanmak üzere sempozyum düzenleme kuruluna teslim edilmiştir.
Oğuz Tekin Hakkında
İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nde “Klasik Arkeoloji” öğrenimi gördü. 1984’te aynı fakültenin Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı’na asistan olarak girdi. 1987’de “Perge Kazılarında Bulunan Sikkeler” adlı çalışmasıyla master, 1991’de de “Aspendos Sikkeleri” adlı çalışmasıyla doktora derecesini aldı. 1993’te doçent, 1999’da profesör olan Oğuz Tekin halen İ.Ü. Edebiyat Fakültesi, Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Anabilim Dalı Başkanı’dır. “Eskiçağ Tarihi’ne Giriş” ile “Antik Numismatik” dersleri veren yazarın başlıca kitapları şunlardır: Antik Numismatik ve Anadolu (1992), Antik Anadolu Numismatiği Bibliyografyası (1993), Grek ve Roma Sikkeleri. Yapı Kredi Koleksiyonu (1994), Eski Yunan Tarihi (1995), Eskiçağ’da Para (1995), Eskiçağ’da İstanbul (1996), Bizans Sikkeleri. Yapı Kredi Koleksiyonu (1999), Sivas Definesi. VI. Mithradates Eupatoros Dönemi Pontos ve Paphlagonia Kentlerinin Bronz Sikkeleri (1999), Sadberk Hanım Müzesi Antik Sikkeler Kataloğu (2003), Sylloge Nummorum Graecorum. Turkey 2: Anamur Museum, vol. 1: Roman Provincial Coins (S. Altınoluk ile, 2007), Eski Anadolu ve Trakya; Ege Göçlerinden Roma İmparatorluğu’nun İkiye Ayrılmasına Kadar (2007), Clemens Emin Bosch (1899-1955). Mülteci Bir Akademisyenin Biyografisi (N. Türker Tekin ile, 2007).
Yazar: Oğuz Tekin
İsbn: 9786053960850
Yayın Tarihi: 2010
Dil: Türkçe
Sayfa Sayısı: 72
Ölçü: 13,5 x 19,5 cm
Yayınevi: Arkeoloji ve Sanat Yayınları
Eskiçağ’da İstanbul’da Balık ve Balıkçılık
- havina
- Forum Yöneticisi
- Mesajlar: 406
- Kayıt: 14:07 28-Kasım-2012
Eskiçağ’da İstanbul’da Balık ve Balıkçılık
B’enlerim oldun sen,her birinde daha da s’enleri bulduğum...
Her senimde bin senenin öyküsü gizli bilmezsin,
Masalları unut sevdiğim!
Asılları asırlara dikeceğim...
Her senimde bin senenin öyküsü gizli bilmezsin,
Masalları unut sevdiğim!
Asılları asırlara dikeceğim...
- Bürhen Altıntop
- Arkeo-TR Üyesi
- Mesajlar: 327
- Kayıt: 09:46 06-Nisan-2017
Eskiçağ’da İstanbul’da Balık ve Balıkçılık
agzımız sulandı ama cınısı
• ben de nisantasi cocuguyum, ben de universite okudum..
• litfen amaaaaaa
• bir burhan altintop kolay yetismiyor
• litfen amaaaaaa
• bir burhan altintop kolay yetismiyor
- superboy
- Arkeo-TR Üyesi
- Mesajlar: 293
- Kayıt: 16:25 29-Eylül-2015
Eskiçağ’da İstanbul’da Balık ve Balıkçılık
ben görünümünden dolayı o adı tşıdığını sanıyodumİstanbul’un en büyük koyu olan Haliç’in “Altın Boynuz” olarak tanınmasının nedeni ise palamut balıklarıydı.
- dörtbininci
- Uzaklaştırıldı!
- Mesajlar: 121
- Kayıt: 02:03 04-Nisan-2017
Eskiçağ’da İstanbul’da Balık ve Balıkçılık
hakkaten ilginç.superboy yazdı:ben görünümünden dolayı o adı tşıdığını sanıyodumİstanbul’un en büyük koyu olan Haliç’in “Altın Boynuz” olarak tanınmasının nedeni ise palamut balıklarıydı.
- radmin
- Arkeo-TR Üyesi
- Mesajlar: 158
- Kayıt: 19:01 01-Mayıs-2017
Eskiçağ’da İstanbul’da Balık ve Balıkçılık
Yunan efsanesine göre; Megaralılar, kralları Byzas'ın annesi Keroessa için Altın Boynuz ismini vermişlerdir. ( https://tr.wikipedia.org/wiki/Hali%C3%A7)superboy yazdı:ben görünümünden dolayı o adı tşıdığını sanıyodumİstanbul’un en büyük koyu olan Haliç’in “Altın Boynuz” olarak tanınmasının nedeni ise palamut balıklarıydı.
- fikretin_ince_gülü
- Uzaklaştırıldı!
- Mesajlar: 240
- Kayıt: 17:22 25-Aralık-2017
Eskiçağ’da İstanbul’da Balık ve Balıkçılık
buyur bir de burdan yakradmin yazdı:Yunan efsanesine göre; Megaralılar, kralları Byzas'ın annesi Keroessa için Altın Boynuz ismini vermişlerdir. ( https://tr.wikipedia.org/wiki/Hali%C3%A7)superboy yazdı:ben görünümünden dolayı o adı tşıdığını sanıyodumİstanbul’un en büyük koyu olan Haliç’in “Altın Boynuz” olarak tanınmasının nedeni ise palamut balıklarıydı.
- obsesif kompulsif
- Arkeo-TR Üyesi
- Mesajlar: 43
- Kayıt: 14:30 29-Kasım-2010
Eskiçağ’da İstanbul’da Balık ve Balıkçılık
haliç günümzde golden horn diye bilinmiyo mu şeklinden sebep?