1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Sitemiz "Creative Commons Lisansı" ile Lisanslanmıştır.

Gönderilme zamanı: 02:08 27-Ekim-2008
gönderen sonerium
“Creative Commons Lisansı” nedir?

Creative Commons (kısaca CC) kâr amacı gütmeyen, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş bir düşünce hareketi ve organizasyonudur.

Creative Commons, 2001 yılında Center for the Public Domain[1] kuruluşunun desteğiyle başlayan ve aralarında fikri mülkiyet konusunda uzman James Boyle, Michael Carroll, Molly Shaffer Van Houweling ve Lawrence Lessig, MIT’de bilgisayar bilimleri profesörü Hal Abelson, hukuk kökenli belgesel filmci ve siber hukuk uzmanı Eric Saltzman gibi sanatçı ve entelektüellerin bulunduğu bir grup tarafından kurulmuştur. Creative Commons amacına ulaşmak için sanatçılara ve genel olarak tüm eser sahiplerine, yasanın kendilerine tanıdığı kimi hakları kamuyla paylaşabilmelerine imkân verecek, özel olarak hazırlanmış telif lisansı sözleşmeleri önermektedir.

Özgür Yazılım Vakfı tarafından daha önce meydana getirilen GNU Genel Kamu Lisansı (GNU GPL) metinlerini temel alan bu sözleşmelerin özelliği, yaratıcı kişilere, telif hakkından tamamen feragat etmeksizin eserlerini paylaşıma açmalarına imkân tanımasıdır.

Creative Commons tarafından hazırlanıp, üye ülkelerdeki temsilci kuruluşlarca ilgili hukuka göre uyarlanan bu sözleşmeler, özellikle sayısal platformda eserlerin izinsiz kopyalanması konusunda yaşanan hukuki kaosa değişik bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Sahibi tarafından Creative Commons lisans sözleşmesi altında kamuya sunulan eserler, ticaret dışı amaçlar için kullanımını destekleyerek (nc ile işaretlenmiş modellerde), internetin alışveriş kanalı yerine gerçek bir bilgiye erişim platformu haline gelebilmesi yönünde tamamen bağımsız ve gönüllü katkı anlamına gelmektedir.

21. yüzyıla kadar telif haklarında alışılagelmiş "tüm hakları saklıdır" yerine, "bazı hakları saklıdır" sloganıyla yola çıkan Creative Commons, gelişmiş batı ülkelerinin yanı sıra Ürdün, Malta, Meksika ve İsrail’in de bulunduğu 40’a yakın ülkede faaliyettedir. Türkiye'de hazırlık aşamaları Bilgi Üniversitesi bünyesinde devam etmektedir.

Nasıl çalışır?

1. by: eseri istedigimiz kadar kopyalar, kesip bicer, satabiliriz. tek zorunlulugumuz kaynak belirtmektir.
2. by-sa: eseri istedigimiz kadar kopyalar, kesip bicer, satabiliriz. fakat, modifiye ettigimiz, sattigimiz eser de by-sa lisansina sahip olacaktir; baskalari da bizim eserimizi ayni sartlar altinda kullanabilir. kaynak belirtme zorunlulugu aynen vardir.
3. by-nd: eserin orjinalligini korudugumuz, degistirmedigimiz surece istedigimizi yapabiliriz. kaynak da belirtmek zorundayiz.
4. by-nc: eseri, para kazanma amaci gutmedigimiz ve kaynagini belirttigimiz surece istedigimiz gibi keser, bicer, yayimlayabiliriz.
5. by-nc-sa: (bu cok guzel) eseri istedigimiz gibi kopyalayabilir, modifiye edebilir, turev eserler cikarabiliriz. bu turevler de by-nc-sa lisansina sahip olup, para kazanma amacli kullanilamazlar, ve eserin sahibini refere etmek zorundadirlar.
6. by-nc-nd: "bedava reklam" dedikleri de bu lisans, eserin orjinalliginin bozulmasina ve kopyalarinin kar amaci ile dagitilmasina izin vermez, ve ayrica her kopya eserin sahibini refere eder.

Sitemizdeki işlevi

Sitemiz içeriği alıntı yapma koşullarıyla kullanıma açıktır. (Alıntı yapma koşulları nedir? Kaynak göstermek, izin almak ve içerikte değişiklik yapmamak)

Sitemizdeki hiç bir içerik ticari amaç için kullanılamaz. Bu şekilde alıntı yapılamaz.

Sitemizden alıntı yapılan konular değiştirilemez.


27.10.2008

Bu konu yönetici arkadaşların fikirleri doğrultusunda netleştirilecektir ve değiştirilebilir.

Ek olarak belirtmek isterim ki CC lisansı uluslarası düzeyde hukuki anlamda haklara sahip olmak demektir. Site içeriği eğer özgünse ve lisanslanmışsa, sanal ortama ilk ekleyenin lisansındadır ve yasal sahibi ilk ekleyenindir. CC lisansı Türkiye'de henüz yasal olarak tanınmamıştır. Ancak uluslararası geçerliliği sabittir.

Re: Sitemiz "Creative Commons Lisansı" ile Lisanslanmıştır.

Gönderilme zamanı: 10:09 29-Ekim-2008
gönderen vinifera
Türkiye'de yasal olarak tanınmamış olması kopyalama ilgili istemediğimiz bir durum oluştuğunda bize hukuki birşey sağlamayacak.

Ben hala kopyalanamaz sayfalar olmasından yanayım.

İçerikten yaralanmak derken: diyelim ki alınmak istenen yazı, resim vs. bir öğrencinin ödevi ile ilgili, bizimle iletişime geçip yazıyı istesin, o zaman seve seve kullansın. Hatta sitede mevcut olandan daha fazla bilgiye ulaşmasına bile yardımcı olunabilir. Ben içerikten yararlanmak derken yazıların kopyalanıp abidik gubidik sitelere yapıştırılmasını kastetmiyorum zaten.

Gene de güzel birşey. Anladığım kadarıyla bizimki de şu: 6. by-nc-nd: "bedava reklam" dedikleri de bu lisans, eserin orjinalliginin bozulmasina ve kopyalarinin kar amaci ile dagitilmasina izin vermez, ve ayrica her kopya eserin sahibini refere eder.

Re: Sitemiz "Creative Commons Lisansı" ile Lisanslanmıştır.

Gönderilme zamanı: 15:59 29-Ekim-2008
gönderen lucienne
Ben de sayfaların kopyalanmamasını ama yazardan istendiginde yollanabilmesinden yanayım.Hakkı da gizli olsun tabi.