Buluntuların Kullanıldıkları Kişilerce Önemlerini Anlama

Kullanıcı avatarı
lucienne
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi
İletişim:

Buluntuların Kullanıldıkları Kişilerce Önemlerini Anlama

Mesaj gönderen lucienne »

Okuldan bana verilen ödevlerden biri kazılardaki buluntuların anlamlarını nasıl anladığımızdı. Yani çömlek bulup, evet bu yemek yapmak için kullanıldı diyebiliriz fakat buluntuların insanlar için manalarının bununla kısıtlı olmadığı kesin.
Hiç sevdiğiniz bir oyuncak veya çok önem verdiğiniz bir şey oldu mu? Öyle saçma şeylere önem veriyoruz ki bazen. Benim en önem verdiğim şeylerden biri bir kahve fincanı aslında ve eminim 500 yıl sonra bir arkeolog bulsa “Evet bu bir kahve fincanı, kahve içmeye yarıyor” diyecek. Fakat ya benim o madde için hissettiklerim.

Hocalarımız anlamları dörde ayırmış:
1) İşlevsel anlam
2) Sembolik anlam
3) Duygusal anlam
4) Anısal anlam

İşlevsel olarak maddenin işlevi, mesela kahve içmekte kullanılıyordu...
Sembolik anlam, bize neyi sembol ettiği, mesela bir kitap bilgiyi sembol ediyor olabilir.
Duygusal anlam biz o maddeye bakarken ne hissediyoruz?
Anısal anlam bizim o medde ile anılarımız.

Bu açıklama verilerek benden kendi seçtiğim iki şey için bu dört anlamda fikrilerim yazmam istendi.
Bunu uyguladıktan sonra başkalarının benim seçtiğim eşyalar hakkında bilgi edinmesinin çok zor olduğunu gördüm. Ama arkeoloji öğrencisi ya da bir arkeolog olarak bu denemeyi yapmanın düşünme yapımızda çok farklı görüş açıları uyandıracağına inanıyorum.
Siz ne düşünüyorsunuz?

vinifera
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi

Re: Buluntuların Kullanıldıkları Kişilerce Önemlerini Anlama

Mesaj gönderen vinifera »

Hmm.. benim bu şekilde anlam yüklediğim o kadar çok şey var ki... Eskiden daha fazla nesneyi anlamlandırıyordum farkında olmadan (Genellikle hediye ya da sevdiğim biri tarafından öylesine de olsa bana verilmişse), neyse ki artık o kadar değil. Örneğin bir kazıda bir arkadaşım bana bir saç iğnesi yapmıştı. 8 senedir kalemliğimde durur. Arkeologlar 500 yıl sonra onu bulduklarında sadece saç iğnesi olduğunu düşünecek elbette, hatta bu çağda bu tip saç iğnesini Klasizm (!) olarak bile yorumlayabilirler. O bir saç iğnesi ama ben onu işlevsel olarak hiç saç iğnesi olarak kullanmadım. Bana o arkadaşımı ve değer verildiğimi hatırlatıyor ama arkeologlar bunu hiç bir zaman bilemeyecekler.

Kullanıcı avatarı
sonerium
Site Yetkilisi
İletişim:

Mesaj gönderen sonerium »

Vay canına, yazıyı okuyunca odamın kendim için müze oluşturduğunu farkettim.
Şamdanlarımın hepsinin ayrı anlamı var, bunu farkettim. Ya sevdiğim birinden armağan ya da bi seyehat sırasında almışım. Ve aslında dışardan bakınca öylesine bir şamdan gibi duruyor.
"Kimi zaman başarılı kimi zaman başarısız olan kısmen kahraman"

Twitter'da Arkeo-TR | Facebook'ta Arkeo-TR | Instagram'da Arkeo-TR

Kullanıcı avatarı
Limos
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi

Mesaj gönderen Limos »

Klaros'da Artemis sektöründe çalışırken belirli bir seviyeden sonra gri kil elde ediliyor,bende modern çömlekçi atelyesini hiç görmemiş fakat seramik tezi yapacak bir kişi olarak o kilden aldım elimle şekil vererek bir çanak yaptım,üzerine de Antik Yunan harfleriyle "Klaros" yazdım fakat şimdi Menderes'deki evimizde,bunu bulacak arkeoloğun vay haline. Nasıl bir çıkmaza düşecekler,Menderes'deki evimizin Klaros ile olan bağlantısını araştıracaklar öncelikle. Daha sonra Gri killi seramiklerin dönemiyle benim çanağı birbiriyle bağdaştırmak isteyecekler ama el yapımıçark bile değil. Bu sefer de diyecekler ki Hellenistik dönemde değil kalıp ,değil çark elle bile yapılan kaseler söz konusu,kim bilir belki de bir tarih değişir,ne dersiniz? :D
Bir gün "iyi" olabilirim...

vinifera
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi

Mesaj gönderen vinifera »

yıldız yazdı:Klaros'da Artemis sektöründe çalışırken belirli bir seviyeden sonra gri kil elde ediliyor,bende modern çömlekçi atelyesini hiç görmemiş fakat seramik tezi yapacak bir kişi olarak o kilden aldım elimle şekil vererek bir çanak yaptım,üzerine de Antik Yunan harfleriyle "Klaros" yazdım fakat şimdi Menderes'deki evimizde,bunu bulacak arkeoloğun vay haline. Nasıl bir çıkmaza düşecekler,Menderes'deki evimizin Klaros ile olan bağlantısını araştıracaklar öncelikle. Daha sonra Gri killi seramiklerin dönemiyle benim çanağı birbiriyle bağdaştırmak isteyecekler ama el yapımıçark bile değil. Bu sefer de diyecekler ki Hellenistik dönemde değil kalıp ,değil çark elle bile yapılan kaseler söz konusu,kim bilir belki de bir tarih değişir,ne dersiniz? :D
Arkeologların tüm bunlardan sonraki yorumu "hebele hübele" olur sanırım... Bu esnada yüzleri de şu şekli almış olur:

Resim

Kullanıcı avatarı
Limos
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi

Mesaj gönderen Limos »

Yaa nasıl da yakıştırıyosun :++:
Bir gün "iyi" olabilirim...