Hattuşa’da 2009 Kazı Sezonu Kapandı

Çorum’un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerindeki arkeolojik kazılarda, Hitit surları üzerinde bulunan yeni bir şehir kapısı ile Karum Dönemi’ne ait çivi yazılı tablet, aslan heykeli ve insan figürü bulunduğu bildirildi.

Hattuşa ören yerinde özel bir firmanın sponsorluğunda sürdürülen kazı çalışmalarına başkanlık yapan Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Andreas Schachner, haziranda başlayan 2009 yılı kazı sezonunun kapandığını söyledi.

Ören yerinde yaklaşık 4 aydır sürdürülen kazı çalışmalarına bu yıl ağırlıklı olarak aşağı şehir bölgesinde devam edildiğini ifade eden Schachner, 35 kişilik ekibin yer aldığı çalışmalarda Hitit Uygarlığı ile Karum Dönemine ait önemli kalıntıların gün ışığına çıkarıldığını belirtti.

Yapılan kazılarda Hitit surlarının üzerinde yeni bir şehir kapısı bulunduğunu dile getiren Schachner, şöyle konuştu: “Çalışma alanı, Kesikkaya’nın batısında, eski kazı alanlarının güneyi ile poternli (tünelli) surun arasında yer alıyor. Sezon sonunda, birbirine yakın üç açmada önemli mimari kalıntılar açığa çıkarılırken bu alanda yoğun bir kullanım olduğu anlaşıldı. Geç Antik dönemde mezarlık olarak kullanılan alanda, M.Ö. 2. bini kapsayan Hitit dönemine ait en az 2 mimari tabaka tespit edildi. Doğudaki açmada söz konusu tabakaların geç olanı geniş olarak kazılırken bir yapı bütün olarak açığa çıkarıldı. Bu yapı içerisinde bulunan seramikler ve botanik örnekleri incelendiğinde yapının daha net tarihlendirmesi yapılabilecek”

Karum Dönemine ait buluntular

Hattuşa’nın başkent olmadan önce bu alanda Karum Dönemine ait bir yerleşim tespit edildiğini hatırlatan Schachner, bin 500 metrekarelik büyük bir alanda gerçekleştirilen kazılarda Karum Dönemine ait çivi yazılı bir tablet, aslan heykeli ve insan figürü bulunduğunu bildirdi.

Karum Dönemine ait yeni bir yapıyı daha gün ışığına çıkardıklarını belirten Schachner, şöyle konuştu:

“Henüz işlevi ve planı net olarak anlaşılamayan bu yapı, Hitit tabakaları tarafından tahrip edilmiş ve kısmen yeniden kullanılmış. Geçirdiği tahribata rağmen bu yapıda çivi yazılı tabletin yanı sıra son derece iyi durumda olan pek çok küçük buluntuya da rastlanıldı. Bu buluntular içerisinde iki parça halinde bulunan pişmiş topraktan bir aslan, bir mimari model ve yine pişmiş topraktan bir insan figürü, yapının taşıdığı önemi gösteriyor.”

Andreas Schachner, açığa çıkartılan bu önemli eserlerin, restorasyon çalışmaları sonrasında aslına en yakın duruma getirilerek Boğazkale Müzesi’nde sergilenmeye başlanacağını bildirdi.

Türkiye’nin ilk arkeolojik kazıları arasında yer alan Hattuşa kazılarının 103 yıldır sürdürüldüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Andreas Schachner, bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda tarihi başkent Hattuşa’nın yüzde 30’unun gün ışığına çıkarıldığını sözlerine ekledi.

 

11.Aralık.2009, CNNTürk

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yazar: vinifera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir