Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye beldesindeki Bozköy-Hanaytepe’de yürütülen yüzey araştırmalarında 5 bin yıllık Venüs idolü bulunduğu bildirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, yaptığı açıklamada, bu yıl Mahmudiye beldesi yakınlarında bulunan Bozköy-Hanaytepe bölgesinde Tubingen Üniversitesiyle ortaklaşa yüzey araştırması çalışması başlattıklarını, bu kapsamda bölgenin etrafında üç hafta boyunca araştırma yaptıklarını söyledi.
Çalışmanın amacının Tunç Çağı döneminde Troya dışındaki yerleşimleri tespit etmek olduğuna işaret eden Aslan, “Yüzeyden bulduğumuz buluntularla bazı sonuçlar çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.
Çalışmalarda ilginç buluntularla karşılaştıklarına değinen Aslan, şöyle konuştu: “Araştırmalar sırasında 5 bin yıllık, o dönemde kadını sembolize eden mermer Venüs idolu, bunun yanında tarih öncesi dönemlerde insanların mallarını işaretledikleri bir mühür bulduk. Bu mühür kazılarda bile ender çıkan buluntulardan biridir. Bunun dışında yine burada görebileceğimiz taş baltalar, çok iyi işlenmiş ve bezeklerle süslenmiş çanak çömlekler, yün eğirmede kullanılan ağırşak gibi buluntular elde ettik.”
Aslan, yüzey araştırmasında elde edilen buluntular sonucunda Bozköy-Hanaytepe’nin İlk Tunç Çağı’ndan itibaren önemli bir yerleşme yeri olduğunun ortaya çıktığını ifade ederek, Troya’nın Tunç Çağı’nda bölgeyi tek başına kontrol eden bir yerleşme olmadığına, aksine diğer yerleşmelerle yani istasyon veya kale denilen yerleşmelerle bölgeyi kontrol ettiğinin anlaşıldığına dikkati çekti.
Bozköy-Hanaytepe’deki höyüğün Tunç Çağı’nda Troya’dan sonra bölgedeki en önemli yerleşme olduğunu ifade eden Aslan, yaklaşık bir hafta daha sürecek çalışmanın gelecek yıl da devam edeceğini bildirdi.
24.Eylül.2009, CNN Türk