“1. Muğla Arkeolojik Kazılar ve Yüzey Araştırmaları Sempozyumu” Muğla’da Vali Recai Güreli Salonu’nda gerçekleştirildi. 100’e yakın arkeolog, uzman ve arkeoloji öğrencisinin izlediği sempozyumda konuşan Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Arkeolog O. Murat Süslü, sempozyumun Vali Dr. Altıparmak’ın direktifi ile düzenlendiğini belirtirken, Muğla’da halen 12 yüzey araştırması ve 9 arkeolojik kazı yapılmakta olduğunu söyleyerek, “Muğla’daki kazı çalışmalarına geçen yıl 862 bin 462 TL harcama yapıldı. Bu sene şu ana kadar 300 bin TL harcama yapılmış bulunuyor” dedi.
Yaptığı açış konuşmasında, Muğla’daki arkeolojik çalışmalara ayrılan kaynağa kaynak denilemeyeceğini belirten Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, “İlk kez gerçekleştirdiğimiz bu sempozyumla hem bölgeyi tanıtmak, hem de Muğla’da çalışan arkeologların tanışmalarını, ilgililerle basının ve halkın arkeolojik çalışmalarla ilgili bilgilenmelerini sağlamayı amaçladık. Bu bir başlangıç” diyerek şöyle devam etti:
“Muğla’da 200’e yakın ören yeri var. Bunların ancak 22’si düzenlenerek ziyarete açılabilmiş durumda. Ören yerlerinin büyük kesimi de hazinecilerin, definecilerin tasallutu altında. Gönül ister ki bütün ören yerlerini kazıp ortaya çıkarıp, restore edebilelim. Ancak yeterli kaynak yok. İl Kültür ve Turizm Müdürümüzün açıkladığı kaynak, kaynak değil. Ören yerlerinden elde edilen gelirleri buralarda harcamak mümkün, ancak bu da ciddi bir kaynak değili. Sponsorlar bulmamız gerekiyor. Bunun için de ortaya gözle görülür eserler koyabilmeliyiz. Arkeologlarımız haklı olarak ören yerlerinin en alttakilerini merak ediyorlar. Bu onların bilimsel hakkı. Biz ise üsttekileri nasıl düzenleyip, ziyarete açarız derdindeyiz”
Geçtiğimiz günlerde Atina’da dünya çapında bir tanıtımla ve görkemli bir şekilde açılan müzeyi ziyaret ettiğini belirten Vali Dr. Altıparmak, “Büyük şovlarla açılan bu müze bir ören yerinde açılmış. Ören yerinin üzeri tamamen kapatılmış. Burada yaz-kış arkeolojik çalışmalar devam ederken, Yunanistan’a gelenler turistler de müzeyi ziyaret ediyorlar. Böyle bir şeyi biz yapmaya kalksak Anıtlar Kurulu izin vermez. O Atina Müzesi’nde bulunan eserler, bizim bir kazı alanındakilerden çok değil. Ama onların bir ören yerinden kazandığını biz 200 ören yerinden kazanamıyoruz. Biz de her bir ören yerini müze haline getirebilmeliyiz” diye konuştu.
Vali Dr. Altıparmak’ın konuşmasının ardından oturumlara geçildi.Prof. Dr. Numan Tuna, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Prof. Dr. Cengiz Işık, Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlıklarında 4 ayrı oturumda, Kaunos, Tlos, Oenonda, Fethiye-Çaltılar, Lafina, Milas-Belen,İasos, Milas-Ören, Beçin, Pedesa, Stratonikeia, Karya Yaylaları, Burgaz, Myndos, Labranda, Damlıboğaz ve Sedir Adası kazı başkanları çalışmaları ile ilgili bilgiler verdiler.
12.Ağustos.2009, Bodrum Haber