Osmaniye’de Roma Dönemi’nden Kalma Antik Kent Bulundu

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesine bağlı Tüysüz beldesinde, Roma döneminden kalma 100 haneden oluşan ve yaklaşık bin kişinin yaşadığı tahmin edilen antik kent bulundu. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fisun Tülek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye’de, arkeolojik ve kültür varlıkları envanteri çıkarmak üzere 2005 yılında çalışma başlattıklarını, 6 mimarlık, 6 arkeoloji bölümü öğrencisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi ile bölgede yüzey araştırması yaptıklarını söyledi.
Tülek, çalışmalar kapsamında Deli Halil Tepesi’nde, jeolojik coğrafyada “Deli Halil Formasyonu” olarak geçen, doğu kısmı 1,5 dönüm, batı kısmı ise 4,5 dönümlük volkanik formasyonda, yaklaşık 100 haneden oluşan ve bin kişinin yaşadığı tahmin edilen bir antik kent bulduklarını kaydetti. Antik kentin milattan sonra 4 ve 7. yüzyıla ait olduğunu tahmin ettiklerini belirten Tülek, “Kentin doğu kısmında şu ana kadar 44, batı kısmında 13 sarnıç, kilit ve kemer taşları, tapınak ev, bir çok sokak ve teras konutlar, duvarları 70-80 santim genişliğinde yapılar, içerisinde küpler olan yuvarlak tahıl ambarları tespit ettik” dedi.

Doğu Mahallesi Kısık Boğazı’na, batı mahallesi de İskenderun Körfezi’ne tamamen hakim olan antik kentin yerleşim yerinin stratejik önemi olduğunu vurgulayan Tülek, 8-10 metre boyutlarda, dikdörtgen yapılar içerisinde “göbek taşı” denilen zeytin ezme taşları ve sistemlerinin bulunduğunu kaydetti. Depoların zeytin yağı üretiminde kullanıldığını düşündüklerini söyleyen Tülek, “Zeytin yağı üretiminde bölgede milattan sonra 4. yüzyıldan 7. yüzyıla kadar büyük gelişme yaşandı. Çukurova’da yaşayanlar, bu yüzyıllar arasında zeytin yağı üretip, bölgede depoladıktan sonra 300 yıl bu yolu kullanarak zeytin yağı satmışlar” diye konuştu.

01.07.2009, Milliyet

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yazar: admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir