Fethiye ilçesi Yaka köyünde geçen yıl ara verilen Tlos Antik Kenti’nin kazı çalışmalarına yeniden başlandı. Bölgede 2005’ten bu yana 4 büyük alanda çalışma yaptıklarını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, şöyle konuştu: ”Bu aşamada çalışmalarımız devam edecek. Bunlar akropol, stadyum, büyük hamam ve tiyatro. Yeni bir alanımız da Kranos Tapınağı’dır. Bu tapınak dünyada bilinen tek örnektir. Bu yıl orada ilk kez çalışma yapacağız. Bunun dışında çevre bölgelerde kurtarma kazıları yapacağız. Antik kentlerde çok sayıda kaçak kazı yapılıyor. Kaçak kazıların da önüne geçerek antik kentleri koruyacağız. Çalışmalarımızı bu alanlara da yönlendireceğiz.”
Fethiye Müze Müdürü İbrahim Malkoç ise Tlos Antik Kenti’nin İ.Ö. 3 bin yıllarına dek yerleşim alanı olarak kullanıldığını bildirdi. Bölgenin yüzeyindeki kalıntılara bakıldığında Roma ve Osmanlı dönemine ait kalıntıların görüldüğünü ifade eden Malkoç, ”Bu konuda akropol çok iyi bir örnek teşkil ediyor. Bölge, agora, hamam, tiyatro ve diğer üniteleriyle zamanımıza kadar ulaşabilmiş iyi örneklerini sergileyen bir antik kettir” diye konuştu.
Eski Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva Işık da kazı çalışmaları kapsamında antik kentte çok önemli buluntuların ortaya çıktığını bildirdi. Kazı çalışmalarında hiç açılmamış ve dokunulmamış kaya mezarları keşfettiklerine dikkati çeken Işık, şunları kaydetti: ”Buradan çok kıymetli buluntular ele geçti. Bu buluntuları da Fethiye Müzesi’ne gönderdik. Bunun yanında müzeyi çok güzel biçimde donatacak heykellerimiz var. Kazı yapabildiğimiz 3 yıllık sürede dokunduğumuz toprağın her yerinden adeta buluntu fışkırıyor. Benim bundan sonra tek dileğim Fethiye halkının Tlos’taki kazıya destek vermesi ve burada bir kazı çalışması yapıldığının farkına varması. Bu ekibi burada yalnız bırakmamalarını istiyorum. Kazıda çalışan işçilerin tamamı Yaka köyü halkından oluşuyor.”
27.Haziran.2009, Güney Ege