Kastabala antik kentinde kazı çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak.
Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgut H. Zeyrek, şunları söyledi:
“Osmaniye il merkezinin kuzeyinde Kesmeburun ile Bahçe köyü arasında bulunan ovaya hâkim bir kaya çıkıntısı üzerinde yükselen kale ve çevresinde gelişen Kastabala-Hierapolis antik kentinde arkeolojik sistemli bilimsel kazı çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla kazı ve araştırma başvurumuz Bakanlar Kurulunca kabul edilmiştir. Gaziantep Üniversitesi adına başkanlığımdaki bir bilim heyeti tarafından sürdürülecek çalışmalarımız Osmaniye Valiliğince de desteklenmektedir.
Kastabala-Hierapolis’te günümüze ulaşan mevcut yapı kalıntılarının temizlenmesi, kültürel mirasımızın korunması, arkeolojik ve doğal bir park olarak düzenlenmesi, gelecek nesillere bırakılması, ülke turizmine kazandırılması, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunulması sürdüreceğimiz çalışmaların temel amacını oluşturmaktadır. Arkeolojik kazı ve araştırmaların doğal hedefi kültürel mirasın açığa çıkarılarak, doğru bilimsel yöntemlerle kalıntı, bulgu ve buluntuları belgelemektir. Arkeoloji çalışmalarında tek bir kesim ya da tarafın etkilenmesi söz konusu değildir. Aksine tüm insanlık bu çalışmalar ve sonuçların hedef etkisindedir. Bu gerçeklikten hareketle Hierapolis-Kastabala antik kenti arkeolojik kazılarının hedef aldığı tek bir kesim ya da taraf bulunmamaktadır. Hierapolis-Kastabala’da gerçekleştireceğimiz bilimsel arkeolojik kazı çalışmaları verilerinden arkeoloji bilimi dünyasından araştırmacılar faydalanacak, öğrencilerimiz yıl boyu edindikleri teorik bilgileri uygulama imkânı elde edecektir. Bölge ve ülke turizmi, Osmaniye yöresinde yaşayan halkımız projenin etkileyeceği ve hedef aldığı diğer kesimlerdir.
Bilindiği gibi arkeolojik çalışmalar uzun zaman, sabır ve özveri gerektirmektedir. Gaziantep Üniversitemiz Sayın Rektörümüz Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’un destek ve delaletleriyle Üniversitemiz adına bu onur verici görevi üstlenmiş bulunmaktayım. Osmaniye’de başlattığımız çalışmalarda Sayın Osmaniye halkımız başta olmak üzere, Osmaniye Valiliğimizin, Osmaniye Belediye Başkanlığımızın, Muhtarlarımızın, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Osmaniye’de hizmet veren tüm kamu/özel kurum ve kuruluşların, tüm sivil toplum kuruluşlarımızın, sanayicilerimizin ve basınımızın Osmaniye’de sürdüreceğimiz çalışmalar için desteklerine ve katkılarına ihtiyacımız vardır. Bunun bizlerden esirgenmeyeceğinden emin duygularımızla, Osmaniye ve Ülkemiz arkeolojisine katkıda bulunabilme ümidiyle saygılarımı sunuyorum.”
13.Haziran.2009, Başak