Uzak Yunan Adası’nda Erken Kiklad Bronz Çağı Keşifleri

Cambridge Üniversitesi’nin Keros Adası’ndaki Naxo’nun güneydoğusunda Cyclades’in güneydoğusunda yerleşik bir Yunan adasındaki kazıları, daha önce bilinmeyen karmaşık bir dizi anıtsal yapı ve teknolojik sofistike yapı keşfetti.

Arkeologlar, Bronz Çağında, deniz seviyesi değişiklikleri nedeniyle küçük bir adacık üzerinde oturan bir çıkıntıda bulunan Dhaskalio’nun Keros yerleşimini keşfediyorlar.

Keros, 4,500 yıl öncesine dayanan ritüel faaliyetler için biliniyordu. Ancak Dhaskalio’daki en son buluşlar, burunların neredeyse tamamen Naxos’tan ithal taş kullanan anıtsal yapılarla kaplandığını ortaya koyuyor.

Bir jeolojik piramit şeklini oluşturan burun, Ege’nin hakim manzarası eşliğinde doğal bir liman gibi davrandı. Dhaskalio halkı, bir dizi teraslanmış duvar yaratarak bu piramit benzeri görünümün sınırlarını daha da geliştirdi.

Dhaskalio’da, Miken saraylarından 1000 yıl öncesine dayanan ve yerleşimin mimari olarak planlandığını öne süren karmaşık bir drenaj sistemi bulduğunda, teknolojik gelişmişliği gözler önüne serildi.

Excavations underway on Dhaskalio, off Keros. Image credit: Cambridge Keros Project

Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Colin Renfrew, “Sitenin her yerinde yapılan araştırmalar, mimarinin nasıl organize edildiği ve insanın yapılı çevre hakkında nasıl hareket ettiğine dair benzersiz bir bakış açısı sağladı” dedi.

Dhaskalio sakinleri çok yetenekli metal işçilerdi ve ilgili teknolojilere ilişkin kanıtlar sitedeki her yerde güçlü. Keros’ta metal cevheri kaynakları bulunmadığından, tüm ham maddeler başka yerlerden (Seriphos veya Kythnos gibi diğer Kiklad adalarından veya anakaradan) ithal edildi.

Kazılar, metal işleri için kullanılan enkaz ve ilgili nesneler içeren iki alan buldu. Bir yerde, arkeologlar kurşun balta ve bakırdan hançerler yapmak için kullanılan bir kalıp buldular.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Michael Boyd, kazı bölümünün eş direktörü “hammadde ve becerilere erişimin çok sınırlı olduğu, metal işleme uzmanlığının Dhaskalio’da yoğunlaştığı görülüyor.

Burada metal işiyle ve başka şekillerde gördüğümüz, kentleşmenin başlangıcı: merkezileştirme, yani merkezileştirilmiş toplulukların sit alanındaki ağlara çekilmesi, zanaat veya tarımsal üretimde yoğunlaşma, mimaride teşvik ve kademeli toplama sitenin işleyişinde kutsal alanın ritüel yönlerini.

Bu, kutsal alanda yapılan ritüel uygulamalara merkezli olan ilk günlerden itibaren Dhaskalio’daki toplumsal değişime açık bir içgörünün yanı sıra orta yıllarında Dhaskalio’nun büyümekte olan gücüne ilişkin net bir fikir vermektedir “.

Cambridge Üniversitesi

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yazar: sonerium

"Işık Ülkesi"nde doğdu. Bilgisayar, internet ve teknoloji dünyasından artan zamanlarda yarım zamanlı arkeolog.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir