Yamnaya Kültürü’yle İskandinavya’ya Yerleşen Terminoloji

5000 yıl önce, Yamnaya kültürü Hazar stepinden Avrupa’ya göç etti. Çoğu yerel dili de değiştiren yeni bir Hint-Avrupa dilini de beraberinde getirdi.

Dilbilimci, “tekerlek, vagon, at, koyun, inek, süt ve yün” gibi kelimelerin Hazar bozkırlarından Avrupa’ya göç etmiş olan Yamnaya halkına atfedilebileceğini kabul etmektedir. Göçebe Yamnayalılar, maddi kültürlerini yerli halklara tanıttı.

Dilbilimciler, Avrupa dilleri içindeki tüm sözcüklerin Proto-Hint-Avrupa kökenli olmadığını belirtiyor. Örneğin yerel kültürlerden Indo-Avrupa’ya dahil edilmiş olan “flora” ve “fauna” için kelimeler vardır.
Arkeolog Rune Iversen ve Kopenhag Üniversitesi’nden dilbilimci Guus Kroonen tarafından American Journal of Archaeology’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, M.Ö. 2.800’de Güney İskandinavya’da, böyle bir değişim için ideal bir ortam bulunmaktadır.


5000 yıl önce, Yamnaya kültürü Hazar stepinden Avrupa’ya göç etti. Çoğu yerel dili de değiştiren yeni bir Hint-Avrupa dilini de beraberinde getirdi. Foto: University of Copenhagen

Rune Iversen, “Arkeolojik kanıt bize M.Ö. 2.800 ve 2.600 yılları arasında Güney İskandinavya’da çok farklı iki kültürün varlığını ortaya koydu: Huni şeklindeki seramik parçaları ve toplu mezar uygulamaları ile Huni Beaker Kültürü olarak bilinen yerel Neolitik kültürün varlığı ve yeni Yamnaya kültürünün etkisiyle Tek Mezar Kültürü. Huni Beaker Kültürü, sonunda Tek Mezar Kültürü’nin yerini aldı. Ancak geçiş, Güney İskandinavya’nın doğu kesiminde yüzlerce yıl aldı ve iki kültür bu süre içinde birbirlerini etkilemiş olmalı “diyor.

“Danca, İngilizce ve Almanca gibi Avrupalı ​​dillerde (Germen dilleri gibi) bir grup kelime var. Bunlar Hint Avrupa dilindeki ses değişmelerine uymuyorlar. Guros Kroonen’e göre, mersin balığı, karides, bezelye, fasulye ve şalgam gibi sözcükler etkileşim sonucunda gelmiştir.

Guus Kroonen, bu tarım terminolojisinin, MÖ: 9000-6.000 yıl önce Anadolu’dan Avrupa’ya getirilen insanlar tarafından söylenilen, tükenmiş bir dilin izleri olabileceğini de söylüyor.

Kaynak: University of Copenhagen Faculty of Humanities

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yazar: havina

Yeniden doğsam arkeolog olurdum ama arkeolog değilim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir