3000 Yıllık Kumaş Parçası Levant Tekstiline Işık Tutuyor

Tel Aviv Üniversitesi arkeologları, İsrail çölünde bulunan kumaş örneklerinin, bölgede bitki esaslı tekstil boyamacılığıyla ilgili en erken kanıtları sunduklarını ortaya çıkardı. Arava Çölü’ndeki Timna’da bakır cevheri bölgesinde bulunan ve M.Ö. 13.-10. Yüzyıllara tarihlenen kumaş örneği bölgedeki tekstil boyamacılığı ve ticaretine yeni bir bakış açısı getirdi.

Yünlü ve keten parçalar sofistike bir tekstil endüstrisine ışık tutuyor ve zorlu çöl yaşamındaki tekstil üretimi ve ticaretini aydınlatıyor.

Çalışma ekibinden Dr. Erez Ben-Yosef, “Yerel krallıkların ortaya çıkması ve Kenan’daki Mısır egemenliğinin yerine geçmesiyle ilgili döneme ait bu kumaş örnekleri dönemin dokuma ve boyamasına ait başyapıtları. Tekstil üzerindeki yıkanmaya dirençli renkler o dönemdeki endüstriyel boyamaya dair ilk kanıtı. Bu, o dönemlerdeki Timna’da güçlü bir Edomit Krallığı fikrini de destekliyor.” şeklinde açıklama yaptı.

Boyalı kumaş örnekleri aynı zamanda kendi dönemindeki sosyal tabakalaşmaya da ışık tutuyor.

Araştırma sonuçları, bitkilerden elde edilen boya ile kumaşların renklendirilmesi sürecini açığa çıkartıyor.

Dr. Ben-Yosef’e göre boyada kullanılan yerel malzemelerin yanı sıra ithal malzemelerin de kullanılması, bölgedeki ticarete işaret ediyor.

Bulunan kumaş örnekleri, incelemeleri tamamlandıktan sonra müzede sergilenecek.

Kaynak: AMERICAN FRIENDS OF TEL AVIV UNIVERSITY, Heritage Daily

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yazar: havina

Yeniden doğsam arkeolog olurdum ama arkeolog değilim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir