Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Su altı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi (SAGAM) Başkan Yardımcısı, Sualtı Arkeoloğu Hakan Öniz, Türk sualtı arkeoloji araştırmalarında ilk kez sualtı robotu kullandıklarını ve Antalya’nın Kemer ilçesi deniz derinliklerinde çok önemli arkeolojik kalıntılar ortaya çıkardıklarını bildirdi.
Hakan Öniz, Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı Birliği (GATAB) ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras ile Antalya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, Türk sualtı arkeoloji araştırmalarında ilk kez sualtı robotu kullanılmaya başlandığını hatırlattı.
Öniz, Rus Bilimler Akademisi tarafından yapılan ve 25 bin TL’ye mal olan su altı robotunun 120 metre derinliğe kadar inerek, görüntü çekebildiğini anlattı.
Normal havayla yapılan dalışlarda bu kadar derinliğe inilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Öniz, karışım gazıyla dalış yapılabilen bu derinliklerin de hem dalıcılar için ciddi riskler taşıdığını, hem de standat araştırmalar için gerekli rahatlığı sağlamadığını kaydetti.
Bu nedenle derin sularda kültür mirasının incelenebilmesi için su altı robotları kullanıldığına işaret eden Öniz, “Titanik gemisini bulan robot teknolojinin bir benzeri, GATAB desteği ile artık Antalya – Kemer derinliklerinde kullanılmaya başladı. Su altı görüntüleme robotu sayesinde 120 metreye kadar dalabilen sualtı robotu ile son 20 günde çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarıldı” dedi.
Dalış yapmadan teknenin arkasından deniz derinliklerine bırakılan sualtı görüntüleme robotunun çok geniş alanları tarayabildiğini ifade eden Öniz, şu ana kadar yapılan sualtı arkeolojik çalışmalarda Kemer’de, Roma ve Bizans döneminden kalma amfora yüklü 4 batık, kiremit yüklü 2 batık, tabak yüklü 2 batık, çok sayıda demir çapa ile bronz çağı ve öncesinden kalma en az 5 bin yıllık geçmişi olan 7 taş çapa bulunduğunu bildirdi. Öniz, yapılan bu tespitler sonucu tarihteki il denizcilerin Antalya-Kemer kıyılarında kürek çektiği ve sonrasında yelken açtığının bir kez daha kanıtlanmış olduğunu söyledi.
02.Eylül.2010, CNNTürk